Laatste Nieuws

Bijzondere bunker geplaatst op terrein scoutinggroep.

 

Tijdens werkzaamheden aan de Rotterdamsebaan,de nieuwe weg tussen knooppunt Ypenburg en de Haagse Binckhorstlaan is een zogeheten tobruk  ontdekt.  Dit zijn bunkers met een kleine omvang, die vanaf 1943 door de Duitse bezetters werden geplaatst rond vliegveld Ypenburg.

De tobruk lag onder de grond pal aan de Laan van Hoornwijck, vlakbij de Laan van ’s-Gravenmade. De afgelopen week heeft men de betonnen constructie uitgegraven en onderzocht. Woensdagmorgen werd het gevaarte opgetakeld en afgevoerd naar het terrein van scoutinggroep Van Weerden Poelman aan het ILSY- plantsoen. 

Bijzondere bunker geplaatst op terrein scoutinggroep.

Omdat deze tobruk, voorzien van het nummer DL.13354 een laatste exemplaar betreft wordt hij bewaard en als herinnering aan de bezetting neergezet op Ypenburg. De bunker lag in een dijklichaam. Hierdoor bleef hij onder het maaiveld, want dijklichamen zijn zo gemaakt dat dat de grond niet inzakt. Anderen op palen staande tobruks in de omgeving werden na verloop van tijd zichtbaar voor iedereen, omdat de grond verzakte.

De Tobruk weegt 50 ton, hij meet 3 x 2,5 meter en bood ruimte aan twee tot drie militairen. Samen met de gemeente Den Haag vond de scoutinggroep een goede nieuwe locatie voor de bunker. In Juni zal het gevaarte in de Ypenburgse geluidswal worden gezet. Van Weerden Poelman houdt de sleutel van de dan afgesloten bunker.                                                              

Tekst en foto: Dick Muijs

Foto: een gevaarte van 50 ton aan het ILSY plantsoen.hierdoor bleef hij onder het maaiveld
Terug
vrijdag 2 juni 2017 09:32:16 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Dick Muijs