Laatste Nieuws

1ste prijs Voltige - Hippisch Centrum Nootdorp

 

Zondag 14 mei mocht pony Billy van Hippisch Centrum Nootdorp voor het eerst meedoen met een voltigewedstrijd. De wedstrijd vond plaats bij Meers Paardencentrum in Nieuw Vennep. Wemke Zaalberg uit Pijnacker was de voltigeur die haar verplichte oefeningen en haar kür mocht laten zien. Het ging zo goed dat ze met een eerste prijs naar huis konden gaan.

Voltige is gymnastiek op een stappend of galopperend paard, waarbij er allerlei acrobatische oefeningen uitgevoerd worden. Bij sommige oefeningen gaat het vooral om evenwicht, bij andere draait het meer om lenigheid, uithoudingsvermogen of kracht, en bij weer andere oefeningen gaat het er vooral om of je genoeg lef hebt. Een andere belangrijke factor bij voltige is vertrouwen, vertrouwen in je paard, en vertrouwen in de longeur, die het paard laat lopen op een cirkel.

1ste  prijs Voltige -  Hippisch Centrum Nootdorp

Bij een wedstrijd worden altijd eerst een aantal verplichte oefeningen in stap of galop gedaan (afhankelijk van het niveau van de voltigeurs). Met deze oefeningen moeten de voltigeurs laten zien dat ze de basisvaardigheden zoals de opsprong, vrije zit en het knielen beheersen. De oefeningen moeten zodanig uitgevoerd worden dat het paard er geen hinder van heeft en in een rustig tempo door kan stappen of galopperen.  Na de verplichte oefeningen wordt de vrije kür getoond. Hierbij laat de voltigeur een combinatie van zelfverzonnen oefeningen zien. Deze kür wordt door de juryleden beoordeeld op moeilijkheidsgraad, originaliteit, vloeiende uitvoering en uitstraling van de voltigeur en of dit allemaal uitgevoerd wordt in harmonie met het paard.

Sinds januari wordt er met 2 pony’s en een paard geoefend voor deze, voor Hippisch Centrum Nootdorp nieuwe tak van paardensport. Half april was de opleiding van de pony’s zover gevorderd dat er begonnen is met 2 voltigelessen voor kinderen vanaf 8 jaar. Billy doet het in de lessen al zo goed, dat besloten is om hem een keer op een wedstrijd uit te proberen. Wemke Zaalberg, een voltigeur met al wat meer ervaring mocht op hem starten. Hoewel Billy in deze nieuwe omgeving eerst wel wat gespannen was, heeft hij het uitstekend gedaan!! Ook Wemke heeft prima gepresteerd. Vooral haar kür op muziek van Pink Panther werd door de jury heel erg gewaardeerd. Dit leverde een eerste plaats op voor Billy en Wemke!!

De voltigelessen vinden plaats op woensdag van 18.00 tot 20.00u bij Hippisch Centrum Nootdorp aan de Oudeweg 62. Kom gerust een keer vrijblijvend kijken. Als voltigeren je iets lijkt, kun je contact opnemen via de website: www.hcnkids.nl


Terug
woensdag 17 mei 2017 09:37:46 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob